dilluns, 9 de març del 2009

COMIAT DEL GRUP DE LECTURA. “El noi del pijama a ratlles” de John Boyne


Dissabte dia 17 de maig de 2008 vam concloure les trobades del grup de lectura d’aquest curs. Ens acompanyà el professor Joan-Carles Mèlich, qui ha dirigit les mateixes lectures al seminari “Temps de lectura” de l’ ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona. Després d’una breu introducció, començà com sempre ho fa: què us ha semblat el llibre ?
No exposarem aquí les diferents opinions ja que és difícil transcriure tot el que es va comentar, però a grans trets es va definir el llibre com allò que indica el seu subtítol en anglès i que no dur a la versió catalana ni castellana: una faula. El llibre és ple d’elements simbòlics: la coincidència en la data de naixement dels dos fillets protagonistes, el pijama de ratlles... Varem parlar dels personatges, de la visió innocent de l’ infant i de la doble intenció amb què s’usa el llenguatge, del nazisme i del procés del despersonalització a què sotmetia els presoners, del paper de l’església, etc. Es va parlar també de pel·lícules i d’altres llibres relacionats amb el tema.
En definitiva, com va dir Joan-Carles Mèlich empram el text com a un pretext, l’ aprofitam per rallar d’altres temes que ens interessen amb una actitud d’escolta i disposats a repensar allò que hem dit. Subratllaríem aquest darrer apunt “la disposició a escoltar i a repensar el que hem dit” com a l’ actitud que ha de caracteritzar la participació en el grup de lectura. No és poca cosa , això, però val la pena intentar-ho!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada